Zielona tarta ze szpinakiem i brokułami

JEŚLI NIE MACIE JESZCZE POMYSŁU NA OBIAD – NIC STRACONEGO!

Podsyłamy na szybko pomysł na tartę ze szpinakiem i brokułami. Dużo zieleni i dużo zdrowia. Przecież do biegania trzeba mieć  siły i energię!

Tarta wymaga trochę przygotowania, ale naprawdę warto. Delikatna w konsystencji, lekko ostra w smaku. Idealna na niedzielny obiad.

Kruche ciasto:

– 200g mąki pszennej

– 100g masła

– 1 żółtko

– szczypta soli

– kilka łyżek zimnej wody

Wszystkie składniki (zimne!) zagnieść. Dodać tyle zimnej wody, żeby ciasto było zwarte i łatwo formowało się w kulkę. Schować w folii do lodówki na godzinę.

W tak zwanym międzyczasie przygotujcie zieloną masę 🙂

– opakowanie szpinaku mrożonego

– duży brokuł

– 3 jajka

– pół kostki sera feta

– 50g startego żółtego sera

– 1/2 średniej wielkości cebuli

– dwa ząbki czosnku

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

-50g masła

Ugotować do miękkości brokuła – tak, żeby można było go łatwo rozdrobnić widelcem. W dużym garnku na łyżce oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać rozmrożony szpinak i podsmażać do wyparowania wody. Dodać ugotowanego i rozdrobionego Pana Brokuła, ser feta, trzy wymieszane jajka i przyprawy (musicie próbować w trakcie gotowania smaku, żeby nie przedobrzyć 😉 ).

Kruche ciasto rozwałkować na placek grubości 4-5 mm, wyłożyć do okrągłej formy (u mnie średnicy ok. 28 cm), wyłożyć folią i wysypać fasolą – piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 10 minutach ściągnąć folię i dopiec jeszcze 15 min. Po tym czasie wyłożyć zieloną masę na kruche ciasto, posypać żółtym serem i piec jeszcze 20 min.

Ostudźcie i serwujcie z pomidorkami koktajlowymi i drobno posiekaną czerwoną cebulką.

Smacznego!!!